Vámbéry Ármin Keleti Szabadegyetem
HÍRLEVÉL

Az Ön email címe:

Keresés
.Bevezető
Bevezető
Rövid ismertető a Vámbéry Ármin Szabadegyetemről

Kedves Látogatónk!

A Vámbéry Ármin Keleti Szabadegyetem 2002 januárjában alakult, s az ókori Kelet, főként Egyiptom történelmének, kultúrájának megismertetését tűztük ki célul. Ez - többek között tartalmazza a hieroglif írás és óegyiptomi nyelv, az ókori Egyiptom régészetének és történetének tanulmányozását; a helyszínen (Egyiptomban) folytatott kutatásokat, tanulmányi célú utazásokat az ókori Kelet országaiba (Egyiptom, Szíria, Jordánia, stb.). E kultúrák színhelyei a középkor óta szervesen összefonódnak az iszlám történetével, így a Szabadegyetem arra is lehetőséget kíván adni, hogy az érdeklődőkkel, hallgatóinkkal megismertessük az arab országok és népek történetét, nyelvét.

Egyiptológus, történész, politológus előadóink magas szakmai színvonalon a legfrissebb ismereteket kívánják nyújtani hallgatóinknak. Iskolánk sikeres működését bizonyítja, hogy már öt évfolyamon oktatunk.

Szabadegyetemünk semmiféle állami támogatást nem kap, önmagát a hallgatók és magánszemélyek adományaiból próbálja eltartani. Ebben segítségünkre van a Szikomor Alapítvány, valamint maga az alapító, dr. Pécsi Ágnes tanár-egyiptológus, aki szívén viseli az egyiptomi kultúra széleskörű terjesztését.

Az új tanévben igyekszünk mindig hallgatóink kéréseit és igényeit figyelembe venni. Nagy sikert aratnak havonta egy alkalommal megrendezett nyílt napjaink, az Egyiptomi szombatok, ahol neves magyar és külföldi kutatók is beszámolnak új kutatási eredményeikről, valamint olyan kérdésekről, amelyek iránt különösen nagy az érdeklődés.

Szabadegyetemünkre bárki jelentkezhet korra, nemre, végzettségre való tekintet nélkül, és saját maga döntheti el, hogy a rövidebb vagy a hosszabb kurzusokat választja. Diplomát egyelőre még nem adhatunk, de a tanulmányok befejezését oklevéllel jutalmazzuk.

Minden tanévben meglátogatjuk a bécsi Kunsthistorische Museum-ot és európai múzeumok egyiptomi gyűjteményeit. Egyiptomi és egyéb - Európán kívüli országokba irányuló - szakmai tanulmányi kirándulásokra is lehetőségünk van.

Előadásainkra és rendezvényeinkre szeretettel várunk mindenkit, aki szereti Egyiptomot!

Dr. Pécsi Ágnes
egyiptológus

 A szabadegyetem alapítója: Dr. Pécsi Ágnes
Dr. Pécsi Ágnes
szabadegyetemünk alapítója


Adója 1%-át a jövo egyiptológusainak érdekében felajánlhatja a Szikomor alapítványnak:

Adószám: 19651903-1-43
Bankszámlaszám: 11709002-20523118